Opis rasy
Rasa Salers pochodzi z Francji, a dokładnie z rejonów Masywu Centralnego. Obecnie występuje głównie w kraju pochodzenia, jednak jej popularność ciągle wzrasta nie tylko w Europie ale również na całym świecie.
Masa ciała krów dochodzi nawet do 850 kg, buhajów zaś nawet do 1300 kg. Dotychczas nasz największy byk Leon w szczycie formy osiągnął wagę 1280 kg. Umaszczenie zwierząt jest jednolicie ciemnoczerwone. Charakterystyczną cechą tej rasy są jasne oraz długie rogi, jednak coraz częściej hodowcy decydują się na ich usunięcie lub na hodowlę linii genetycznie bezrożnej.

Rasa ta charakteryzuje się dużą odpornością na trudne warunki środowiskowe, a także niskie wymagania pokarmowe. Pozwala to na hodowlę na niższej jakości łąkach.
Jest to rasa późno dojrzewająca (pierwsze zacielenia powinny odbyć się w okolicach 24 miesiąca życia jałówki), jej ogromną zaletą jest to, że nawet 96% porodów odbywa się bez interwencji człowieka, krowy są bardzo opiekuńcze i bez problemów mogą wykarmić więcej niż jedno cielę nawet jeżeli nie jest ono jej (bardzo popularny widok w naszym stadzie).
Cielęta po urodzeniu są bardzo żywotne i już po kilku godzinach od porodu zaczynają swoją przygodę z chodzeniem. Są bardzo towarzyskie i szybko rozpoczynają zabawę z innymi cielętami w stadzie.
Salersy są jedną z najbardziej mlecznych ras mięsnych bydła (ok 4 000/ 4 500 litrów mleka w laktacji). Jest to również jedyna rasa, która może być dojona, a otrzymane mleko jest przeznaczane do produkcji serów.
W 2024 roku w praktyce potwierdziliśmy łatwość porodów w krzyżówce towarowej z rasą Belgijsko Biało Błękitną (u rasy BBB ok 80% porodów kończy się cesarskim cięciem) gdzie linią mateczną stanowi rasa Salers. Porody odbyły się bez naszego udziału, wszystkie cielęta przeżyły i charakteryzują się większym przyrostem (ok 10 – 20% w porównaniu z rasą Salers).

